zondag 30 juli 2023

Jasper en Banff: deel 1


Jasper!

Na zo'n 800 km karren, voornamelijk over tweebaanswegen met aan weerszijden eindeloos dichtbegroeid bos, bereikten we aan het eind van de middag de buitenste contouren van het plaatsje Jasper. We hadden besloten om vlak vóór het park langs de kant van de weg in de auto te gaan slapen, zodat we de volgende ochtend vroeg het park in konden gaan.


Zo gezegd … Het eerste plekje lag naast een soort meertje, het stond er stijf van de muggen en dat hebben we dus ook met kerende post verlaten.


Helaas niet dit meer, Lake Annette.
Dan waren we zeker gebleven!


Een paar honderd meter terug lag een andere pull-out, die leek ook wel geschikt. Geen muggen! 

Dat "nachtrust" hier niet echt aan de orde was, werd al snel duidelijk. We waren nog maar net uitgestapt of een reusachtige vrachtwagen werd met veel kabaal vlak naast ons neergezet, de chauffeur stapte uit, maakte foto's van het geheel, ontkoppelde de trailer, reed weg, kwam een kwartier later terug, koppelde de trailer weer aan en ging er toen vandoor. Alles ging gepaard met veel motorgeluid en gepuf van de luchtremmen.


Was het toen stil?

Nee hoor. De hele nacht bleven vrachtwagens  op een paar meter afstand langs ons heen denderen. Pokkeherrie, slapen aan de "1", de Trans-Canadian Highway: een van onze minder goede ideeën. 


De volgende ochtend: prachtig weer, even door de toegangscontrole, plattegrond van Jasper NP ophalen. Mooi, mooi, mooi!

Voor de leek: Jasper en Banff zijn twee aan elkaar grenzende nationale parken die ruwweg van noordwest naar zuidoost lopen. Dwars door de parken loopt de Icefields Parkway, een tweebaansweg, dik 230 km lang, die als een aorta vrijwel al het moois van beide parken aan elkaar verbindt.


Lelie

Groene nachtorchis

Niet álles, want oost van Jasper liggen een paar meertjes en een mooie canyon. Beetje sneu, zo apart, dus daarom gingen we er het eerst heen.


Trail of Five lakes.

Zo 's ochtends vroeg zijn meertjes vaak toch het mooist. Prachtig licht en voordat de eerste paddleboarder het vrijwel rimpelloze water op gaat en en passant zich- of haarzelf op onze foto zet, hebben wij een van de vijf meertjes al op de gevoelige plaat staan! Later komen Jut en Jul, de helden van dit epos, nog terug voor Lake Edith, die op dit moment niet zo fotogeniek was!


Trail of Five Lakes, Jasper NP


Lake Annette, Jasper NP

Maligne Canyon

Door water en ijs uitgesleten, smal en diep, doet de canyon van de Maligne rivier ons wel een beetje aan de Chasm in Nieuw Zeeland denken (teruglezen: klik!). Met donderend geweld raast het water door de zelf-geslepen kloof, zich ondertussen niks aantrekkend van de wat zeurderige naam (Maligne, kwaadaardig), gegeven door een ontevreden Franse paterpater die blijkbaar rechtdoor wilde waar dat ff niet kon. Jankerd.



Maligne Canyon, Jasper NP 



En natuurlijk doet Maligne ook een mooie waterval: klik!


Non-nieuws: Maligne Canyon is ook het woonoord van een populatie zeldzame Zwarte zwaluwen. We hebben ze twee keer gezocht, en evenzovaak niet gevonden.

Tot zover het non-nieuws.


A tale of three falls


Athabasca Falls

We hebben al heel wat watervallen gezien, hoog, breed, veel of weinig water, maar wanneer je zo'n beest als Athabasca ziet, die millimeter voor millimeter, millennium na millennium, de rotsen wegslijt, dan realiseren we ons: de mensheid is echt maar een oogwenk in de geschiedenis van de aarde! Een video van Athabasca: klik!



Athabasca Falls



Sunwapta Falls

Opnieuw een prachtige waterval. Niet eens zo ontzettend hoog, maar vooral indrukwekkend door de pure kracht van het water dat zich door het snoeiharde gesteente heen vreet. Meer dan indrukwekkend ook vanwege de paar bankjes die er staan, met kleine bronzen herinneringsbordjes waarop de namen staan van jeugdige bezoekers die het lot gestart en verloren hebben. Ondanks de vele waarschuwingen die je overal kunt lezen, blijken er dus toch mensen te zijn geweest die een risico-zonder-marge genomen hebben en waar de kracht van het water het kijk-mij-eens op fatale wijze heeft afgestraft.





Sunwapta Falls


Tangle Falls

Het is, zeker naar Canadese maatstaven, maar een klein stukje verder rijden tot de volgende waterval, links van de weg. Beetje oppassen met oversteken en dan omhoog kijken, waar zich  een wonderbaarlijk schouwspel ontvouwt. 

Midden in het beeld dat echt iedereen wil vastleggen, staat een kerel zijn foto-statiefje op te stellen. Duurt even, ondertussen is zijn vrouw bezig zichzelf en hun (?) baby langs de gladde en vrijwel loodrechte wand omhoog te hijsen. Manlief kijkt niet op of om, is alleen met zichzelf en de foto bezig.

Beneden wachten de overige geïnteresseerden, met min of meer toenemend ongeduld en enigszins meewarig, zich afvragend of die meneer écht niet in de gaten heeft dat zijn achterwerk een hele reeks foto's aan het ontsieren is.


Wij hebben gewacht en hier is de foto, zonder meneer en gelukkig ook zonder achterwerk. 

En moeder en kind? Zij hebben de afdaling in ieder geval fysiek overleefd.


Tangle Falls

Columbia Icefield Centre

De bergen waar de Icefields Parkway doorheen slingert, zijn zonder meer machtig om te zien.



Gele akelei


Kruipende kornoelje


In het begin, wanneer we vanuit het noorden komen, zijn de bergen niet eens bijzonder hoog, maar wel steil, soms schijnbaar helemaal glad en verder naar het hart van de twee parken steeds vaker met sneeuw bedekt. Een impressie: klik!


De plakken sneeuw worden groter en wanneer de bergen hoger worden, zien we de eerste gletsjers verschijnen. En dan is er dat reusachtige parkeerterrein: we zijn bij Icefields Centre: dé plek in Jasper waar vrijwel iedereen naar toe gaat. Wij dus ook!





Het info-centrum van het centre kent een Starbucks, bekend van de emmers slootwater (hier eveneens te verkrijgen met overheerlijke ginger-melasse cookies. $3,95 per stuk, dankuwel), er zijn dik 30 WC's, je moet toch flink plassen van die koffie, en alles is te bereiken via een über-brede trap omhoog (en een net zo breed geval naar beneden).


Aan de overkant gaan busjes met toeristen de gletsjer op. Wij wandelen via een serie bedrukkende bordjes richting gletsjertong: steeds verder trekt de gletsjer zich terug, opgejaagd door het warmer wordende klimaat. Bewegend beeld: klik! En nog eentje: klik!





Gaaf is wel dat we hier prachtig zien hoe het schurende gletsjerijs krassen op het onderliggende rotsoppervlak heeft achterlaten:

Gletsjerkrassen

En we zijn nog lang niet klaar met Jasper en Banff. Volgende blog véél meer, inclusief een absolute super video!


Olifantenkop







Geen opmerkingen:

Een reactie posten