zondag 6 augustus 2023

Jasper en Banff deel 2

Jasper en Banff - deel 2

We zijn onderweg naar het hoogtepunt van ons bezoek aan deze parken. Voordat het zover is, valt er uiteraard nog van alles te genieten.




Één van die dingen is Snaring campground. Net ten noordoosten van Jasper, aan de rivier de Snaring (😳), goed georganiseerd, ruime plekken, water en pit-toilets, we hebben het er naar de zin en gebruiken de camping een paar dagen als uitvalsbasis.


Camping! Tafelkleedje, brander met windscherm, pannen met pot-cosy, thermosfles, jerrycan en zooi!


Wapiti (Elk)


Amerikaanse drieteenspecht


Galearis rotundifolia


Phyciodes cocyta

Roze wintergroen

Kokardebloem

Wanneer het een dag prutsweer is mét regen, valt er ook genoeg te doen. Een kleine 80 km verderop ligt het stadje Hinton. Dus wasje draaien, olie verversen, bij de bibliotheek het blog afmaken en publiceren (uitstekende service), boodschappen doen (echt niet te betalen), eten bij Subway en naar het sportcentrum om te douchen. 

Dat viel in het water: koud, ondanks dat de receptionist van te voren had gezegd dat ze warm zouden zijn. Klagen dus, eerst Hans en een paar minuten later ook Marleen. Toen kwam de receptionist over de brug: geld terug! Niet meer dan terecht, maar lekker warm werd je er niet van!


Lake Louise: Hype of Highlight?

Veel geroemd, een dat moet je gezien hebben. Lake Louise, helemaal de Icefields Parkway af, tot aan de zuidgrens van Banff NP. Prachtige route! Tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds fors betaald parkeren, maar wij kwamen later dus kon voor nop de auto neergezet worden. 200m verderop begon de boulevard die voor de kopse kant van het meer langs loopt.


Kleine topper (mannetje)


Kleine topper (vrouwtje)

Lake Louise


Ondanks het late tijdstip, was het er druk. Het aantal selfies was niet te tellen, net zo min als de kleine en grotere groepsfoto's. Drones snerpen boven ons hoofd, bootjes varen af en aan. En Lake Edith? Troebel water, want de gletsjer aan het andere einde van het meer schuurt het onderliggende gebergte tot rock flour, heel fijn stof dat niet bezinkt.


We hadden meer verwacht, lopen nog een lang eind langs de oostelijke oever en terug en concluderen: Lake Edith? Mooi, maar wel gehyped. Jasper en Banff hebben meer te bieden.


Mazzel?

Soms vragen we ons wel eens af: "Hoe kan het dat we dit-of-dat nou weer zien." Ofwel: hoeveel mazzel kun je hebben?

Let op: verschillende campings in de parken zijn nog gesloten voor kampeerders. (Het is dan begin juni). Af en toe kun je je auto er zo'n beetje buiten neerzetten  het terrein verkennenen of, zoals bij Waterfowl Lakes campground, even van het pit toilet gebruik maken.


De oevers van Lake Louise.



De camping ligt aan de rivier de Athabasca en er loopt een smal paadje langs. We doen een stukkie en dan ziet Marleen (wie anders) een best-wel-zeldzame en best-wel-bijzondere orchidee: een soort vrouwenschoentje.



Cypripedium parviflorum, Yellow Lady's slipper,
een soort vrouwenschoentje
.

Lake Edith revisited

Het is de voorlaatste dag dat we in Jasper zijn. We starten de wandeling rond Lake Edith en na een klein kwartiertje ontmoeten we Michael, een Canadees die hier aan het meer een huis heeft. Terwijl Marleen bloemen en vogels aan de bosrand fotografeert, zit Hans op een plastic stoeltje met Michael te keuvelen, die en passant vertelt dat er gisteren een Grizzly een elk-jong heeft gepakt en showt foto's op zijn telefoon om zijn verhaal te illustreren. Bizar.

Hij laat huis ons zijn huis zien (mooi, maar vooral de plek is om van te watertanden).


Bruinkopkoevogel (vrouwtje)

Bruinkopkoevogel (mannetje)


Dan lopen we weer verder, toch iets minder zeker en toch iets meer om ons heen kijkend…

Even later kletsen we wat met een andere bewoner ("wel beren gezien, nooit last van gehad, ik loop gewoon rustig de andere kant op"). Ja ja. Voor de zekerheid lopen we voorlopig een meter of 50 achter hem aan…

Jut en Jul zijn niet gek, gewoon voorzichtig 😳😱

Tja....en dan is onze voorganger op zijn plaats van bestemming en moeten wij moederziel alleen verder!😬


Verderop langs Lake Edith lopen wat meer mensen en voelt het dus veiliger. Wij stoppen langs de kant om een prachtig koppel IJsduikers te bekijken. Het licht is zó gunstig dat we er eentje zelfs soepel onder water zien zwemmen. Opnieuw dikke mazzel! Wat een super mooie vogel!


IJsduiker 

Het geluid van de ijsduiker mag er ook zijn, vooral als het schemert en het wat mistig wordt: het klinkt als een huilende coyote! Echt even luisteren: klik!


Moose Lake

We hebben deze reis nog geen eland gezien en nou heet (volgens de folder) Moose Lake (Eland meer) niet voor niets zo. Wij er naar toe, aardig meertje met een elandloze wandeling. Hoogtepuntje is de ranger die ons tegemoet komt en zegt dat er verse berenpoep gevonden is en dat we dus op moeten letten. Deze kakelverse keutel ziet er zo uit en is van een Grizzly (Close Encounters of the 2,5 kind?):


Grizzly keutel

We rijden richting camping en voor ons remt een auto. Kijken! Links van de weg: een eland tussen de bomen! Check!💃



Eland

Het HOOGTEPUNT

We rijden verder. Vóór ons stoppen wéér auto's en links van de weg wordt een man door een ranger met duidelijke taal gesommeerd om in zijn auto te gaan zitten. Daarna gaat de ranger, samen met een collega en beiden gewapend met een paint-ball gun, aan de rechterkant van de weg de berm in. Wat is hier aan de hand?

Een Grizzly vrouwtje met twee jongen!

Prachtige bewegende beelden van dit absolute hoogtepunt hier: klik!

En wat foto's voor aan de muur:


Grizzly


En de jonge grizzlyberen. Op de video zijn ze prachtig om te zien!


Mogen we Jasper even bedanken? Tjonge jonge. En aan het begin van de avond zien we ook nog een mannetjes-grizzly, om het feest compleet te maken.



Exit Jasper en Banff

De volgende dag rijden we voor de laatste keer over de Icefields Parkway. Bij Columbia Icefield Centre is het bewolkt, sneu voor de bezoekers. Vlakbij Lake Louise gaan we nog naar Peyto Lake, een prachtig gekleurd meer dat we van boven kunnen bewonderen. Het is er overigens ongelooflijk druk. Toch nog een voorproefje van wat komen gaat in het hoogseizoen. Wat zijn wij blij dat we onze plannen hebben omgegooid en een maand eerder naar Jasper en Banff zijn gegaan.


Peyto lake




En dan is het voor ons voorbij en karren we de parken uit.


Het was geweldig! Op naar de volgende avonturen in Kootenay, Yoho en Revelstoke!


Wapiti met een prachtig gewei.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten