Naar Kootenay en Yoho NP
Net ten zuiden van Lake Louise gaan we rechtsaf en korte tijd later passeren we de grens van alweer het volgende National Park: Kootenay. Misschien wat minder bekend dan Jasper en Banff, maar absoluut de moeite waard.
Marble Canyon
Het lijkt een canyon als elke andere: snel stromend water dat zich een weg aan het vreten is door steenharde rotsen. Toch is ook Marble Canyon hartstikke mooi en biedt het pad, dat aan weerszijden van de canyon loopt, zicht op oerkrachten die ons telkens weer zo verwonderen.
Marble Canyon |
En dan heeft Marble nóg een enorme verrassing voor ons: een klein stukje Burgess Schalie. Voor het eerst ontdekt in wat nu onderdeel van Yoho is en afgesloten voor niet-wetenschappers, ligt een klein stukje van het evolutionaire wereldwonder hier gewoon te bekijken.
Een klein stukje Burgess Schalie |
Intermezzo
De schalie is beroemd vanwege de bijzondere fossielen uit het Cambrium, toen in een relatief kort tijdsbestek (541 - 485 miljoen jaar geleden; in de geologie is 10 miljoen jaar een oogwenk) veel nieuwe soorten organismen ontstonden: de Cambrische explosie.
Ochre Paint Pots
Op een steenworp afstand bezoeken we een verlaten oker-bron. Lange tijd door de oorspronkelijke bewoners gebruikt als winplaats van de kleurstof, vooral t.b.v. gezichtsbeschildering.
Toen de westerlingen de bron in handen kregen, werd groot materieel aangerukt, waarna de boel in korte tijd dusdanig werd gemijnd, dat het niet lang meer duurde voordat de bron niet meer "rendabel" was. Goh.
Het wandelpad naar de bron gaat eerst over grind, daarna is het een balanceeroefening over los liggende stammetjes - één misstap en je hebt rode en natte schoenen!
Vlak bij de bron ligt achtergelaten materieel te verroesten. Van de bron zelf is slechts een klein heuveltje en een rood meertje over.
Ochre Paint Pots |
Even pauze
Voordat we verder naar Yoho rijden, staan we een aantal dagen op een camping bij Radium Hot Springs. Grote camping, maar dat merk je eigenlijk alleen wanneer je er een rondje loopt: je bent al gauw een dik half uur onderweg!
De camping grenst aan een bosrijk gebied (in Canada niet echt verwonderlijk) en het leuke daarvan is dat we regelmatig muildierherten zien schooieren, tot pal naast ons tentje aan toe: klik!
Ook goedemorgen meneer Muildierhert! |
Marleen krijgt pech: bij het flossen breekt een oude vulling uit een voortand. Snelle actie is noodzakelijk. We zoeken een tandarts in de buurt uit, nemen contact op met de ANWB Alarmcentrale en checken onze ANWB reisverzekering.
De volgende dag is de tand gefixed, de rekening (bizar hoog) ingediend en nog geen drie dagen later is her vergoed. ANWB reisverzekering? Top product!
Vanwege de komst van een paar dagen slecht weer boeken we een accommodatie. Geloof ons: meer valt er niets over te zeggen.
Ondertussen: de weersverwachting…
We spreken een ouder stel dat net uit Jasper komt. De dag ná ons vertrek viel er een halve meter sneeuw en moesten ze een dag langer in Jasper blijven omdat de Icefields Parkway afgesloten was…
Nog meer over de weersverwachting in Jasper en Banff: bijna altijd wordt de middellange termijn (d.w.z. na 3 dagen) ontsiert door een neerslag-kans van 58%. De betekenis hiervan is: het kan vriezen, dooien, regenen of mooi weer zijn, of dit op één dag allemaal door elkaar heen.
Kortom: ga gewoon en merk dan uit wat het weer is. Bevalt het niet? Wacht 5 minuten.
Yoho
Een park om niet te versmaden! Mooie meren, rivieren en watervallen, met als bonus een stel altijd mooie Hoodoos.
Cederpestvogel |
Zigadenus elegans (zeer giftig) |
Nachtorchis |
Nog even wat over onze bovenstaande vriend Zigadenus. Komt in grote delen van noord Amerika voor en is zeer giftig voor mens en dier en heet hier Death camas.
De Forest Service somt het netjes op:
De hele plant is zeer giftig en dodelijk voor mens en dier. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer overvloedige speekselvloed, brandende lippen, gevoelloosheid in de mond, dorst, maagpijn, braken, diarree, verwardheid, langzame onregelmatige hartslag, lage bloeddruk en lage temperatuur, moeite met ademhalen, coma en overlijden.
Een beetje verrassend is dan wel dat de plant doodleuk bij Nederlandse tuincentra wordt aangeboden, o.a. met de aanbeveling "Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen".
Emerald Lake
's Ochtends vroeg, vóór de meute aan, het is nog windstil, het licht is mooi, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: dat is ons moment om een meer te bezoeken. In dit geval Emerald Lake.
Struik kamperfoelie |
Emerald lake |
Er gaat een paadje helemaal het water rond - we lopen tegen de klok in. De eerste helft door een vochtig bos: vogeltjes! Bewegende beelden: klik!
Bruidskap |
De tweede helft van het rondje is het drukker. Het pad is geasfalteerd en dan zie je gewoon veel meer mensen.
Valse salomonszegel |
Op het water is het ook drukker, in het wat nuffige restaurant hebben ze alleen ingekookte drip-koffie, dus we houden het na een prachtige ochtend voor gezien!
De natuurlijke brug bij Emerald Lake |
Op een parkeerplaats waarvandaan je ooit in de verte een treinspoor en tunnel in kon zien lopen (boeien! Nu trouwens niet meer, talloze bomen blokkeren het zicht), spreken we een Nederlands stel dat ons aanraadt vooral Wapta falls te bezoeken en dan regenkleding mee te nemen: je kunt redelijk in de buurt komen en natgesproeid worden. Goeie tip, we gaan!
Wapta falls
Dagrugzak ingepakt en "Veertje" is niet vergeten (onze grote poncho's, zo genoemd naar vriendin Vera die zo'n ideaal "ding" aan Marleen cadeau gaf en omdat het zo goed beviel heeft Hans er ook één aangeschaft.)
Van bovenaf lijkt Wapta voor geroutineerde waterval bezoekers niet heel bijzonder, maar wanneer we de steile helling afgelopen zijn en dichterbij kunnen komen, wordt het allengs leuker.
Wapta falls |
Een meter of 5-10 vóór de waterval ligt een puinbult, die we opklimmen om dan echt oog in oog met het neer-donderende water te staan.
Here we come!!! |
Vanaf de richel genomen met de telefoon. Helaas was het niet mogelijk om de cirkel te fotograferen. |
Overal om ons heen is water, zelfs van onderaf spettert het. We worden drijfnat, Veertje doet wat ze kan maar houdt alleen de boven- en achterkant droog. Fantastisch! En dan het summum: we staan in een 360° regenboog! We proberen een foto, maar het scherm van de telefoon wordt blijkbaar té nat om te reageren. Dan maar 100% blijven genieten en wanneer we nat genoeg zijn, gaan we een klein stukje verderop langs de rivier in de zon zitten opdrogen. Wat een ervaring een regenboog in een cirkel, nooit geweten dat dit bestond.
Wappie, speciaal voor Bettina en Guy! |
Wapta? Toppert! Twee video's met veel herrie: klik! en klik!
Takakkaw falls
De ene waterval is de andere niet … waar Wapta breed is, naar beneden dendert en weinig bezocht wordt, is Takakkaw smal, hoog en druk bekeken, vooral door de ruime aanwĺezigheid van picknicktafels, altijd gezellig.
Het is mooi geweest. Takakkaw gaat op de foto en wij terug naar de camping: weliswaar gratis, maar vergeven van de muggen. Zwáár leven.
Hoodoos
Voor het eerst gezien in Red Canyon (klik!), later in veel andere Amerikaanse parken, toch blijven Hoodoos een fraai fenomeen. Rotspilaren waar het onderste deel van de pilaar sneller erodeert dan de laag daar bovenop, waardoor de pilaren "hoedjes" krijgen.
En nu heeft ook Yoho zijn Hoodoo's! Wij er naar toe, geen water en wandelstokken mee, want dat lijkt niet nodig.
De les van die dag is dus: neem altijd water én wandelstokken mee, zeker als het dik boven de 20° is en je in een korte afstand 400m omhoog moet. Stelletje sufferds.
En de Hoodoos? Opnieuw uitzonderlijke verschijnselen. Check die foto':
En dan krijgen we ook nog een mooie toegift: een hele kleine kolibrie:
Rosse kolibrie |
Jasper, Banff, Kootenay en Yoho zitten in de pocket. We reizen een stuk terug naar het westen, naar Revelstoke, vlak bij het gelijknamige NP en een uurtje rijden naar Glacier NP, Canada. Op naar het volgende blog!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten