maandag 9 januari 2017

Zo is het begonnen…

Op je 57e met pensioen

Ooit was de pensioenleeftijd 65 - ook wij kenden in die tijd mensen die hadden gewacht met hun droom te realiseren, te reizen, vrij te zijn. Vaak bleek dat ze te laat waren: ziek, niet fit genoeg meer, overleden. Inmiddels is de pensioenleeftijd zelfs verhoogd…qqq
Lang geleden hebben wij besloten dat wij willen stoppen met werken wanneer we nog fit genoeg zijn en dan veel gaan reizen. Met allerlei randvoorwaarden eromheen, hadden we 2015 in ons hoofd, wanneer we allebei 55 jaar zouden zijn!


Stoppen met werken ruim vóór je pensioen vergt de nodige planning. Zeker op financieel gebied: budgetteren is essentieel.


Financiële ruimte maken

De afgelopen jaren hebben we zuinig aan gedaan en kunnen sparen. Bijvoorbeeld door onze vrijstaande woning te verkopen en kleiner en goedkoper te gaan wonen. We hebben daarna overwogen om ons huidige huis te verkopen. Alleen: waar moesten we dán gaan wonen. Allerlei opties hebben we bekeken. Vakantiehuisje kopen. Viel af: mag je vrijwel nergens permanent ingeschreven staan, wat nodig is om ingezetene in Nederland te kunnen zijn (essentieel voor je AOW en je ziektekostenverzekering). Kamer huren bij vrienden of kennissen. Had wellicht gekund, maar om praktische redenen erg onhandig. Klein huis terugkopen. Tientallen huizen hebben we bekeken. Financieel op het randje, vooral vanwege de verplichting om af te lossen. Te veel risico, niet gedaan. Een tourcaravan kopen (!) en op een jaarplaats van een camping zetten. Zelfde probleem als een kamer huren: niet praktisch en ook niet geldig als permanent adres.
Uiteindelijk hebben we gekozen voor de verhuur van een gedeelte van ons huis. Belastingtechnisch goed te doen, het genereert inkomen en met wat geluk betekent het dat we (althans voorlopig) ons huis aan kunnen houden.
Grootste voordeel is dat we een fijne plek hebben om te landen wanneer we terug in Nederland zijn.
Meer financiële ruimte krijgen we in de nabije toekomst door ons pensioen naar voren te trekken. Dat betekent weliswaar meer ruimte nu en minder ruimte later, maar we leven nu en hoeveel ruimte heb je later écht nodig?





Inmiddels is de start van ons avontuur naar 2017 verschoven omdat we het gevoel hadden dat het anders voor de kinderen te vroeg zou zijn. Maar vanaf nu is het nog maar een paar maanden! Al ons voorwerk, alle verzonnen, aangepaste, afgewezen, opnieuw uit de kast gehaalde of helemaal nieuwe plannen en ideeën, ze hebben voor veel druk, verwarring, spanning, maar vooral veel voorpret gezorgd.


We zijn een geweldig avontuur begonnen: we gaan onze dromen beleven!

9 opmerkingen:

Wietske zei

Spannend! Ik heb er zin in (om jullie avonturen te volgen).

Richard v H zei

Mooi voorbeeld, ik ga jullie zeker volgen. Van werkbeest naar vakantiebeest��

Unknown zei

Mooi Hans, wil jullie avonturen graag volgen

Unknown zei

Harstikke mooi verhaal, nu al! Veel plezier en mooie reizen gewenst! Groet hester

Anoniem zei

Wauw zeg! Wat gaaf dat jullie dit ook echt gaan doen waar veel mensen over dromen! Ik ga jullie volgen en wens jullie heel veel succes en plezier toe met alles!!

Gr. Boukje

Hans zei

Dankjewel Hester, gaat lukken!

Hans zei

Hoi Boukje, leuk dat je ons volgt. Dat plezier hebben we nu al!

Anoniem zei

Heel goed gedaan! Zelf ben ik ruim 7 jaar eerder gestopt, na wat rekenen, om de file en werkdruk kwijt te raken. Een eerder ontvangen ontslagvergoeding hielp ook mee. Het bleek ruim te kunnen door wat we gespaard hadden. Dat sparen was gelukt doordat we blijkbaar zuinig geleefd hebben en nog steeds doen. Ik raad iedereen daarom aan om zelf eens te gaan rekenen. Dat kan wel eens voor een (aangename) verassing zorgen.

Hans zei

Bedankt voor je reactie! We kunnen niet anders dan het met je eens zijn. En het is nog elke dag heerlijk - over aangename verrassingen gesproken!

Een reactie posten