zondag 15 mei 2022

Corfu Trail en meer

Corfu Trail - tot het einde!


De tweede week van de Corfu Trail lopen we, met uitzondering van de laatste paar dagen, door een landschap dat niet eens zo heel veel afwijkt van dat van de eerste week. Veel olijfboomgaarden, waarvan behoorlijk wat schijnbaar buiten gebruik. De grote plastic netten die normaliter worden gebruikt om de olijven op te vangen, liggen, deels kapot, vast onder een dik web van onkruid.

Later deze week zag Marleen, toen ze voor het plassen  naar goed gebruik eerst de lokale omgeving verkende, tussen het plastic net een slang behoorlijk in het nauw zitten. Gelukkig wist het dier zich vóór het moment suprême uit de voeten te maken (wat voor een slang een buitengewone prestatie is.)


We zien enorm veel verbraming: braambossen die soms het hele blikveld innemen (klik!).

Orchideeën, alleenstaand of met tientallen op een veldje. Achtergelaten auto's in verschillende stadia van ontbinding.


Een snoek op het droge

Slanke Harlekijn (Anacamptis morio subsp.picta)

Roze streepzaad (Crepis rubra)

Hennepvreter (Orobanche famosa)

Paarse morgenster (Tragopodon porrifolius)


Hennepvreter (Orobanche minor)

Roze knoflook (Allium roseum)
Zoekplaatje!!! Welk insect zie je?


Water halen in Spartilas loopt uit op een gezellig treffen met een ietwat verlopen en licht aangeschoten Griek. De goedzak had blijkbaar een oogje op Marleen want toen we aan het gezelschap waarin hij zich bevond vroegen, waar de publieke watervoorziening was, stond hij erop twee flesjes mineraalwater voor haar te kopen. Dikke prima.

Die linker heeft meer dan alleen water op!

Al dat water leidt/lijdt soms tot sanitair ongemak, maar gelukkig is daar op Corfu iets op gevonden: klik!

We slapen dit laatste gedeelte van de trail op bijzondere plekken: achter een kerkje waar we de volgende ochtend gelijk water kunnen tappen, op een wat in onbruik geraakt fietscross-veldje en in een oude boomgaard met zicht op Corfu-stad, ver beneden ons. We zien een enorm cruiseschip voorbij varen, op weg naar nieuwe bestemmingen, terwijl de passagiers óf aan dek een frisse neus halen, óf zich binnen verpozen met wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Een paar voorbeelden: zwemmen, waterglijbaan, karten, surfen, botsauto's, lasergame, escaperoom, 4D of IMAX theater, muziekshow, discotheek, casino, eten, eten, eten, kookwedstrijden, biljarten, bowlen, yoga, je kunt naar de kapper, pedicure en/of schoonheidsspecialist, tennis, fitness, boulderen of stijlen wand klimmen. Voor elke smaak wat wils, heerlijk toch?

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een boek lezen of een oude aflevering van Love Boat bekijken! Klik!


Ondertussen…

gebeurde er tóch een mini-avontuur. We lopen op een landweg wanneer er voor ons een man op een brommer door een bocht naar ons toe komt gereden. Tot zover niks bijzonders. Van áchter hem komen twee paarden aandraven. Grote bruine ruin en iets kleinere schimmel. Duidelijk wordt dat die paarden ontsnapt zijn en dat de man geen mogelijkheid ziet ze tegen te houden.

Entree Marleen. Leest paarden als geen ander. Armen wijd en breed staan. Hans, geen benul van paarden, kopieert Marleen's pose. Vlak voor ons houden de paarden stil. Ze proberen een beetje stoer te doen alsof ze er wel langs kunnen, maar ons blok is onverbiddelijk. De man met de brommer is nu ook bij ons gekomen, bindt beide paarden een touw om de hals en neemt ze mee. Hij zei nog wat in het Grieks, wat waarschijnlijk neerkwam op "hartstikke bedankt, wat goed van u, mevrouw, en netjes nagedaan, meneer", maar we hadden Google Translate niet zo snel bij de hand.





CT - In the pocket!

De oversteek over het hoogste deel van de route, de Pantokrator, vinden we het mooiste deel van de tocht. Ruw, weinig aangetast terrein, gevarieerd bos, heel veel bloemen en ook nu weer komen we orchideeën soorten tegen die we nog niet eerder gezien hebben.



Gele karstorchis (Orchis pauciflora)

Viergevlekte orchis (Orchis quadripunctata

Harlekijn Orchis (Anacamptis morio)

Poppenorchis (Orchis anthropophora)

Een wolfsmelk.

Vlinderorchis (Anacamptis papilionacea)

Reinhold's ophrys (Ophrys reinholdii)

Allemaal binnen een paar kilometer. En foto's maken met dikke rugzak op is Marleen wel vertrouwd!


Soepeltjes door de knieën voor een close-up. 

Richting kust is het bebouwd en lopen we op asfalt, maar gelukkig is er daarna een mooi stuk over het eilandje Ákra Ágias, dat trouwens vól met tong-orchissen staat.

Brede tongorchis (Serapias cordigera)


En dan de laatste centimeters naar de finish. Een ware Via Gladiola. Luid applaus. Vuurwerk en een erehaag. Groot bord met Καλως ΗΡΘΑΤΕ! Τα κατάφερες. Συγχαρητήρια!


Niets van dat al. De tocht eindigt zoals die begon: gewoon, zonder aan- of afkondiging. De lokale winkelier zegt dat er ergens een klein bordje moet zijn maar hij heeft geen idee waar.


Hoe dan ook, we zijn er! Na 171 km wandelen en ruim 6000 hoogtemeters hebben we de tocht in negen wandeldagen gedaan, met tussendoor twee welverdiende rustdagen.


De Corfu Trail 

We drinken een koffie, met wat lekkers was de bedoeling, maar de uitbater dacht daar anders over. Dat houden we nog tegoed!


Daarna lopen we een stukje terug en vinden een mooi slaapplekje aan het strand, met zicht op de heuvels van Albanië aan de overkant. Morgen met de bus terug naar de auto!





De Groene Bus, de langste rit. 

Hartstikke op tijd, die bus! Bagage onderin, wij bijna voorin, Marleen gewapend met een oordop in één oor, tegen wagenziekte (klik!)


De chauffeur op het traject naar Kerkyra (Corfu-stad) rijdt heerlijk rustig, die oordop was misschien niet eens per se nodig. De goede man wurmt de bus door de drukke, nauwe straatjes van Kerkyra, waarna we een goed half uur later overstappen op een tweede groene bus, andere chauffeur, andere rijstijl, blij met de oordop!


Op de eindbestemming, na de in km langste busrit die je op Corfu kunt maken, gaan we eerst even naar de supermarkt voor eten en koud bier, dan naar de auto om die te knuffelen en vervolgens gaan we in het zonnetje op ons balkon van alles nagenieten, sterke verhalen vertellen en genieten van ons heerlijke biertje, met chips.


Bijeneter 

De volgende dag bezinnen we ons op wat we gaan doen. Nieuwsgierig? Blijf ons volgen!


1 opmerking:

Hans v.d. Berg zei

Jaloersmakend verslag weer van jullie. Veel plezier en tot de volgende keer, maar blijf voorzichtig doen hoor!

Een reactie posten