dinsdag 12 juni 2018

San Francisco, Yosemite.

San Francisco
Van Hawaii naar Oakland (Ca): op naar Mainland USA. Een rustige vlucht met matig eten (Marleen moest zelf zorgen voor glutenvrij eten) - de keuken van Hawaiian Airlines krijgt geen hoofdprijs. Maar! Het uiterst soepele shuttlesysteem van luchthaven OAK naar de autoverhuurder en de snelle afhandeling aan de balie zorgde ervoor dat we in no time op de freeway zaten, onderweg naar Lyle en Phung, die we eerder op Hawaii ontmoet hadden. Beiden hebben de behoefte om eerder  te stoppen met werken en na onze eerste gesprekken op Spencer Beach zijn ze geïnspireerd om er nog duidelijker voor te gaan. Ze nodigden ons uit om bij hun langs te komen.
Bij Lyle en Phung


We hebben uiteindelijk drie nachten bij hen gelogeerd en wat zijn we verwend! Heerlijk geslapen en fantastisch gegeten: aan alles was te merken dat Lyle een top-kok geweest is. Het eerder-stoppen-met-werken bleef het belangrijkste onderwerp van onze gesprekken, en dan vooral: wat heb je echt nodig, hoe belangrijk vind je je werk nou eigenlijk, wat doe je het liefste.

We zijn tussendoor twee dagen met de BART naar San Francisco gegaan. En wat doe je dan als eerste? Een fiets huren! Door de stad naar de Golden Gate brug, erover heen en weer terug, met 'verdwalen' in Golden Gate park! Uiteraard hebben we foto's én bewegende beelden! Klik!


Golden Girl op Golden Gate
Tussendoor nog wat andere toeristen-lokkers bezocht, o.a. Lombard Street. Een verplicht nummer voor alle toeristen blijkbaar, want het was behoorlijk vol in dit supersteile zig-zag smalle straatje. ‘s Zomers is het afgesloten om het leven van de bewoners nog enigszins dragelijk te houden….
Lombard Street, San Francisco
Lombard Street, San Francisco
We keken ook uit naar ons bezoek aan de Outdoor-zaak REI. We hadden gastankjes nodig en REI sprak tot de verbeelding, zeker na het prominente optreden in boek en film Wild (van Sharon Strayed). Na bijna een uur lopen door nietszeggende wijken, kwamen we eindelijk bij REI. Het viel, eerlijk gezegd, wat tegen, voor ons een beetje beperkt assortiment. Hoewel de wielrenner of mountainbiker zich bij REI senang zou voelen, bevalt ons Bever in Nederland doorgaans beter.
Dan op weg naar een goede boekhandel: Alexander Book Company in 2nd Street (website: klik!), voor de aanschaf van een écht heel goede reisgids: Fodor’s Complete Guide to the National Parks of the West. Deze gids willen we iedereen absoluut aanraden. Zeer compleet, veel tips voor autorijders en wandelaars, hotelslapers en kampeerders en met duidelijke kaartjes. Veel handiger dan dat gepruts op die hopeloze smartphone met z’n kleine, in de zon onleesbare schermpje en een batterij die altijd op het verkeerde moment leeg is.

Nóg zo’n aanrader, nu voor de Glutenvrije deel van de consumenten: in het Ferry Building is een klein tentje waar ze alleen maar glutenvrije waren verkopen. Vers, voor elk moment van de dag. Nooit meer twijfelen of er geen graan oid tussendoor gesneakt is. Lekker duidelijk en lekker lekker! Om de hoek van het Ferry Building is een groot terras aan het water, waar we heerlijk van de lekkernijen hebben genoten!

Glutenvrij achter het Ferry Building
Uiteindelijk is ook San Francisco maar een volle drukke stad en zijn wij meer van het grote buitenleven: dus inpakken en wegwezen, op naar de volgende bestemming!

Yosemite National Park

Als er één park op de must-see lijst van velen staat, dan is het wel Yosemite. In het voorjaar van 1981 is Hans er al eens geweest. Gewoon op de bonnefooi naar binnenrijden en zien dat de camping ruimte te over had. Die tijden zijn veranderd. Het park is veel drukker geworden. De enorme toeloop van nu, met overal auto’s en mensen, is iets dat we in de komende weken nog vaak zullen tegenkomen.
Wil je dus een campingplekje in Yosemite hebben, dan is de bonnefooi geen optie meer maar moet je zorgen dat je er op tijd bij bent. En dat betekent hier: enkele maanden tot ruim een half jaar voordat je ter plaatse bent. Voor ons is en blijft dat onmogelijk - vandaar dat we met de bonnefooi onder de arm ruim buiten het park ons heil zochten, op de prima camping van Oakhurst. Mooi gelegen aan een stroompje waar we nog bevers zagen zwemmen ook, en met uitstekende supermarkten in het dorp. Koffietje!

Naar Yosemite ga je vervolgens vroeg, héél vroeg: 4:30 op, zodat je precies op tijd bent voor de zonsopkomst bij El Capitan, een torenhoge granieten puist die zo’n beetje rechtop de grond uit geduwd is.
Na het ontbijt lopen we de lange ronde van Mirror Lake, waar we dankzij het vroege zonlicht een mooie blik hebben op Half Dome.
Het meer is langzaam aan het dichtslibben maar is nog altijd awesome. Voor toekomstige wandelaars aldaar: niet naar de shuttlebus-chauffeur luisteren, maar bij het bruggetje gewoon de linkerkant nemen, dat voorkomt een teleurstelling, want aan de rechterkant zie je Half Dome niet! Marleen heeft een mooie video gemaakt: klik!


Mirror Lake - Half Dome
Mirror Lake - Half Dome
Op de terugweg naar de auto zien we een heuse Black Bear! Video: klik!

Deze is bruin van kleur, later vertelt een ranger dat deze beren zwart, bruin of blond kunnen zijn, met alle variaties daartussen. Onze eerste wilde beer ooit! Gaaf joh! Het dier was met zijn sterke klauwen dood hout aan het openrukken, op zoek naar vette larven!
Eenmaal van de 'schrik' bekomen en gezeten achter een tafel lekkers praat Marleen nog wat na: klik!

Nog even terugkomend op de rit naar het park: overal zagen we dode bomen staan. De hellingen kleurden er grijs van. Een ranger vertelde wat de oorzaak hiervan is: de bark beetle (schorskever). Deze kever komt normaal gesproken op lagere hoogten voor, maar door de opwarming van de aarde, komt hij nu ook op hogere gedeeltes voor.
Het dier graaft gangen tusden de bast en het hout van de bomen, die daar uiteindelijk aan ten onder gaan. 

Graafsporen van de Bark beetle - de schorskever
De natuurlijke resistentie van de bomen bestaat uit voor de kever giftig sap, maar door de droogtes van de laatste jaren is er weinig sap ....

Yosemite Falls
Selfie voor Yosemite Falls 

Later op de dag lopen we het kleine rondje naar Yosemite Falls en rijden dan door naar Glacier Point: mooi uitzicht over Yosemite Valley. Een teleurstellend groot deel van de toeristen bleek het nodig te vinden over de hekken te klimmen en de potsierlijk opdringerige lijven tussen het prachtige uitzicht en de rest van de aanwezigen te plaatsen! We willen foto's van duizelingwekkende dieptes en granieten reuzen, niet van roodverbrand vlees! Irritant volk. Gelukkig perst Marleen er een paar mooie foto's uit!

Yosemite Valley - Glacier Point - Half Dome
Zicht op Yosemite Valley vanaf Glacier Point

In het donker rijden we terug naar de camping en trakteren onszelf daarna op een lekkere rustdag. Beetje rommelen, beetje lezen, nep-Magnum eten en beetje voorbereiden op het volgende reisdoel: Kings Canyon / Sequoia!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten