donderdag 2 februari 2017

Kleiner wonen ...

Kleiner wonen

De keuze om een deel van ons huis te verhuren houdt vanzelfsprekend in dat we zelf een kleiner deel over houden. Van 115 naar 24 vierkante meter woonruimte - inmiddels is daar in de plannen een stukje bijgekomen omdat de makelaar aangaf dat een gedeelde bijkeuken met gedeelde wasmachine en diepvries de kans op verhuur zou verkleinen. Huurwoning nodig? Dit is de link.

Kleiner wonen is trouwens een jaar of zes eerder al begonnen: de verhuizing van een vrijstaand boerderijtje op een flink perceel grond naar een twee-onder-een-kap woning met nog niet de helft aan tuin. Dit gaf onze financiële onafhankelijkheid een enorme boost (aflossen!) en het wonen zelf werd ook een behoorlijk stuk goedkoper. Immers: kleiner volume, beter geïsoleerd, nieuwe CV-ketel.

jammer!
Een gokje op zijn tijd kan ook helpen ... jammer maar helaas!

In de rapportage van RTV Drenthe was al te horen dat we het nodige werk hebben gehad om onze nieuwe ruimte efficiënt in te richten, zodat we de huurder van ons huis niet lastig hoeven te vallen. Voor de planning van de inrichting van onze vierkante meters bestaan verschillende websites waar je de meest fantastische dingen kunt intekenen en in 2D of 3D formaat op je scherm kunt toveren. Geprobeerd: gedoe! We zweren nog steeds trouw aan een tekening op millimeter papier waarna we het meubilair en de overige spullen in gekleurd papier op maat knippen. Lekker neerleggen en schuiven maar!
Schuiven maar!
De grote groene vlakken rechtsonder zijn van rechts naar links onze BIG MOVE (de douche / wc / wastafelcombinatie, Broyeurfabriek), bed en tweezitsbank. Linksboven hebben we een keukenblok met aanrecht (Ikea) en linksonder twee kasten en een TV. Na veel geschuif, ook in het echt, is het geworden zoals in onderstaande tekening (screenprint van Powerpoint).
Dit wordt 'em!
Koken doen we op een tweepits inductiekookplaat (König), onze "eettafel" links (een keukenblad uit de koopjeshoek) kijkt uit over de tuin. Diepvries, koelkast en voorraadkast staan in de bijkeuken (niet op de tekening). Het lijkt klein maar volgens ons is het een prima plek om te verblijven wanneer we in Nederland zijn. Een echt thuis!

En inderdaad, bijna alle spullen die we onderweg nodig zullen hebben, zijn opgeborgen in rolbakken (14 stuks!). Wat daar niet in past, bijvoorbeeld de ouderwets grote kampeerstoelen en koelbox, laten we in de auto liggen wanneer we weg zijn. Over de auto gesproken: wanneer we lange tijd weggaan schorsen we de registratie van de auto bij de RDW, dat scheelt ook weer in de portemonnee.

En het raadsel van de vorige keer? Gedroogde yoghurt. Tijdens het backpacken nemen we gedroogd eten mee - vaak zelf gedroogd met een droogmachine: bonen, champignons, banaan, paprika. Komen we heus nog wel een keer op terug!

Tenslotte nog een berichtje voor mensen die dit blog willen volgen: de Volgen-knop is alleen vriendelijk wanneer je een Google account hebt. Anders wordt het een drama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten