zondag 12 februari 2017

De gear list, ofwel: wat je niet meeneemt.

De paklijst

De gear list. Als er íets is waar backpackers een haat-liefde verhouding mee hebben dan is het wel met die lange, lange lijst met spullen die mee moeten. De gear list, of paklijst, wordt gekoesterd. Urenlang is er aandacht aan besteed, vooral aan wat er van af gaat, wat niet meegenomen wordt. De ultieme waarheid: less is more. Minder gewicht is meer plezier.
Een stukje uit onze gear list. De getallen zijn het gewicht in grammen.

Bovenaan de paklijst

Een beetje paklijst begint met de rugzak. Essentieel onderdeel. Niet alleen omdat alle rommel daar in moet, maar vooral omdat een slechte rugzak de hele reis naar de ratsmodee helpt. Pijntje hier, schuurplek daar. Geen plezier. Daarom: goede schouderbanden, stevige heupgordel, meerdere vakken, waterdichte hoes. We hebben gekeken naar ultralight backpacks. Rugzakken zó licht dat ze bijna verankerd moeten worden. Maar: vliesdunne gordels, onvoldoende heupsteun, waardoor te veel gewicht aan de schouders komt te hangen. Gedoe. Nog steeds zweren we dan ook bij onze good old Terra 60 packs van The North Face. Bijna 10 jaar oud, sterk, ruim en loodzwaar: 1,9 kg. Samen met minimaal 2 liter water wordt dat al bijna 4 kg sjouwen en dan moet de rest er nog in. Dat wordt dus grammen jagen! Van de tandenborstel een deel van de steel afzagen net als van de haarborstel. Lichte pannetjes, licht bestek. Weinig kleren mee.
De grootste besparingen op gewicht zijn te vinden in de onderdelen die het meest wegen: tent, slaapzakken, slaapmatjes, eten.

Tent

Onze tent is één van de lichtste 2-3 persoonstenten die er zijn: de Vaude SUL Power Lizard (info: klik). 1370 gram schoon aan de haak. Inclusief haringen en scheerlijnen. Vlieggewicht. Lichtere tenten zijn best te krijgen - voor wie het wil betalen kom je best onder de 1 kg. Te duur? Niet klagen maar dragen!

48.0124N 6.9916 E

Slapen

Goed slapen behoeft twee eenvoudige ingrediënten: eerst overdag voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht en daarna warm toegedekt de nacht in - op een goed isolerende, prettig liggende mat.
Kou van onder krijgt je makkelijker te pakken dan kou van boven. Zo'n langzaam maar onverbiddelijk opkruipende kilte die bij je voeten begint en je de rest van de nacht uit de slaap houdt. Al je kleren aan wil wel eens helpen. Een warme start is beter.
Investeren in een goede mat is zo'n start. Wij hebben de Thermarest NeoAir AllSeason met een dikte van zo'n 6 cm en een heerlijke R-waarde van 4,9 (info: klik). Je bent ruim 600 gram verder maar het garandeert je een warme ondergrond (een even dikke PUR plaat heeft een R van slechts 2,5.)


En dan de slaapzak. Die hebben we niet! Omdat naast een goede mat de warme voeten van je partner ook ontzettend lekker zijn, hebben we gekozen voor een slaapdeken. Daar zijn nog meer argumenten voor: (1) wanneer je in een donzen slaapzak ligt, druk je de donslaag onder je plat - die heeft dan geen isolerende functie meer; (2) een tweepersoons slaapdeken is lichter dan twee slaapzakken. De keuze is gevallen op de Thermarest Vela Double Blanket (info: klik).De eerlijkheid gebied te zeggen dat wanneer het tegen het vriespunt begint te lopen, we een extra dekentje erover hebben☺, dat is de Lowland Outdoor Ultra Compact deken (info: klik). Om alles goed te kunnen gebruiken hebben we verschillende aanpassingen aan de spullen gemaakt. Hoe dat er precies uitziet staat op ons YouTube kanaal (klik!).

Eten

Vers eten is heerlijk! Vers eten is ook zwaar, want het bevat veel water. Kijk maar eens in onderstaande tabel (Bron: Wageningen Universiteit).

Om te voorkomen dat je voornamelijk water draagt, kun je twee dingen doen: verse voedingsmiddelen direct of in ieder geval dezelfde dag opeten, of gedroogd voer meenemen. Wij doen allebei. Onderweg snacken met vers fruit, of, helemaal het einde: vers gebakken eieren met ham. En verder droog of gedroogd eten bereiden: havermout, bonen, noten, paprika, banaan, yoghurtpoeder (zie het vorige blog).


Nog een stukje uit onze gear list

Voor de geïnteresseerde lezer: de link naar de laatste versie van de complete Gear list.
Tenslotte weer een wat-is-dit-nu-weer raadsel (waar, net als voor alle plaatjes in dit blog geldt: klik erop voor een grote versie):


2 opmerkingen:

klaas zei

Verhipte interessant jullie verhalen, voorbereidingen, verbouwingen. Complete dagtaak lijkt me. De gearlijst is erg professioneel. Al een idee wanneer de backpacks definitief op de rug gaan?
Raadsel:opl 1 minikoelkastje of opl 2 : om in te koken

Hans zei

Hallo Klaas,
Dankjewel voor je bijzonder aardige reactie! Het werk is nog nét geen dagtaak, maar dat de voorbereidingen behoorlijk veel tijd kosten, staat vast.
10 april vertrekken we voor onze eerste reis: de Azoren en zuid Portugal.
Leuke oplossingen heb je bedacht! Minikoelkastje is niet goed :-) en om te koken ook niet helemaal, maar die laatste komt wel héél dichtbij! We houden het nog even spannend!

Een reactie posten