vrijdag 17 februari 2017

Padvinders

Kaarten, atlassen en de GPS

Wie gaat er in een volkomen onbekende omgeving zonder kaart of GPS op stap? Aan de rechterkant van dit blog staat hierover de komende twee weken een enquête. Vul maar in, we zijn benieuwd naar de uitslag! (Abonnees die ons blog via de mail krijgen en lezen, zien de enquête niet. Door de link onderaan de mail aan  te klikken opent het blog zich in een browser en zie je de enquête wel!) 

Bladeren in kaarten en atlassen

Atlassen en kaarten zijn echt ons ding. Atlassen! Altijd al een bron van verwondering. Marleen's fascinatie ligt in de grootheid van de wereld, van de werelddelen. Wie wonen daar dan en hoe is het daar? Hans zocht vroeger in de "Atlas der Gehele Aarde" de plaatsjes op waar de avonturen van Arendsoog en Witte Veder zich afspeelden. 
We hebben dozen vol met kaarten, waarvan een hoop verouderd. Weggooien vinden we lastig! Elke reis en elke vakantie kopen we weer kaarten van de gebieden waar we doorheen trekken. Niet alleen voor het detail, maar vooral ook voor het overzicht. Alleen al om te weten waar je bent en waar je naar toe wilt of kunt, is het hebben van overzicht belangrijk. Hopeloos verdwalen willen we niet (de vader van Hans zou zich er dan vanuit het hiernamaals mee willen bemoeien. Zoon en schoondochter van een Echte Padvinder verdwalen niet!) Wat dat betreft is Marleen een topper, die weet bijna altijd de goede richting te vinden.
Ooit hadden we een echte GPS! Nou, daar kon je nooooit mee verdwalen. Een echte Garmin nog wel! State of the art. Echt erg nauwkeurig. Batterijvreter ook. Dus!
Daar liepen we op Gran Canaria. Auto gehuurd, eind weggereden. Parkeren ergens in het binnenland en op pad, zonder kaart, een mooie lange ronde doen. Na flinke tijd waren we er bijna, volgens onze mooie GPS was het nog maar 500 meter naar de auto.

Hemelsbreed ja.

Helaas lag er een diep ravijn tussen waar we waren en waar we heen moesten ... Met een noodtempo zijn we teruggelopen en waren we vlak voor de schemering terug bij de auto.

Apps voor de route en andere gegevens 


Tegenwoordig nemen we daarom (vrijwel) altijd een kaart mee, met als belangrijke extra ondersteuning twee apps op de telefoon. De apps maken gebruik van eerder gedownloade kaarten, zodat we onderweg geen internetverbinding nodig hebben. De apps zijn Locus Maps (beschikbaar voor Android; info: klik!) en Maps.me (voor zowel Android als iOS; info: klik!). 

Binnenkort reizen we af naar de Azoren. Een van de highlights is de beklimming van de vulkaan Pico op het gelijknamige eiland. De vraag is dan: welke app levert het beste kaartbeeld? Een goed weergegeven track is belangrijk - in dit geval ook al omdat het weer op de Pico snel om kan slaan en het pad in sommige gedeeltes ook bij goed weer niet heel duidelijk is.
(c) Bron: pt.wikipedia.org/wiki/Ilha_do_Pico
De vulkaan Pico, 2351 m. 38.4684N, 28.3989W
Onderstaand figuur bevat screenshots die zijn gemaakt met Locus Maps, Maps.me en, ter vergelijking, met Google Maps. In beeld is het laatste deel van het pad naar de top van de Pico. Het verschil is duidelijk - wij lopen het liefst met Locus Maps.

Locus Maps, Maps.me en Google Maps

Een recente kaart is in de meeste gevallen uiteindelijk het meest betrouwbaar. Alleen: papieren kaarten wegen kilo's, digitale kaarten wegen niks! Maar wat is recent
Zowel Locus Maps als Maps.me gebruiken de kaart-gegevens van OpenStreetmap (link: klik!). Deze gegevens kunnen door gebruikers worden bijgewerkt. Dat is mooi, want toen wij, op fietsvakantie in Tsjechië, benzine nodig hadden voor onze brander viel dat niet mee. uiteindelijk dachten we een benzinestation gevonden te hebben............ Helaas: dicht! Definitief. Eerst balen, maar daarna dikke lol. Hans heeft het bij Maps.me doorgegeven en kort daarna stond dit tankstation dan ook niet meer op de kaarten aangegeven!
50.6964N, 14.9148E
Nu we het toch over wandelen hebben: in de nieuwste video op ons YouTube kanaal staat een "praktijkvoorbeeld" van hoe dat eruit ziet: wandeltraining met gewichten in de rugzak: klik!

Pot Cosy


Tenslotte de oplossing van het raadsel van de vorige keer. Het object op de foto is een "pot cosy". Wat is een "pot cosy"? Dat is een zelfgemaakt warm-houd-dingetje, een soort theemuts maar dan voor een pannetje. We zagen het voor het eerst op de fiets- en wandelbeurs in de stand van de rugzaklopers (info: klik!). In dit geval is het rond een klein pannetje passend gemaakt, van radiatorfolie en autoraam-beschermer. Houdt de thee heerlijk warm, scheelt gas bij het klaarmaken van eten: quinoa bijvoorbeeld, 5 minuten koken, 5 minuten in de pot cosy en klaar is Carlos! 😂

2 opmerkingen:

2lions zei

Wij gebruiken de Garmin Oregon 600 voor fietsen in binnen en buiteland als we met de camper onderweg zijn.
Met genoeg eneloop reserve batterijen om nooit zonder stroom te zitten. En ja we gebruiken gratis streetmaps. Soms ook routes downloaden van anderen. In steden is het gebruik ook handig alleen maar om de camper weer terug te kunnen vinden.
Het is inderdaad zo dat in dunbevolkte gebieden de detaillering te wensen overlaat, zeker in die gebieden die jullie gaan bezoeken. Dit gewoon vanwege het feit dat weinig mensen dit bezoeken en bijhouden. Op kampeerwijzer is veel info te vinden over het rugzakreizen. https://kampeerwijzer.com/2017/02/17/wild-van-wild-berry/

succes.

Hans zei

Hallo 2Lions,
Dankjewel voor je reactie! Mooie GPS, die Garmin Orgeon 600. We hebben wel eens naar GPS-en gekeken, maar zijn bij te telefoon en apps gebleven vanwege het gewicht (extra GPS = extra gewicht) en het grotere scherm. Opladen onderweg doen we met een zonnelader (Powermonkey). We gaan de link eens bekijken die je hebt gestuurd. Jullie ook veel plezier met reizen!

Een reactie posten